A télikertben vagy üvegházban nevelt borsnak csak a teljesen beérett piros termését szedjük le. Nagyobb mennyiségben fekete borsot készítenek, de a fehérbors is egyre népszerűbb.
Feketebors készítéséhez a télikertben leszedett termésfürtöket halomba rakják, és így füllesztik, erjesztik. Ez alatt az idő alatt a bogyók megfeketednek és leválnak a kocsányokról. Utána gyékényre terítik, és napon megszárítják. A folyamat eredménye a nálunk is jól ismert feketésbarna, ráncos héjú fűszer. Egy kg nyers bogyóból 35 dkg fűszer lesz.
A ritkább fehérborsot úgy készítik, hogy a legszebb, legérettebb terméseket kiválogatják és zsákokba rakva 1-2 hétig folyóvízben áztatják. A vízben a termések héja megpuhul és könnyen eltávolítható. A héj nélküli terméseket megszárítják – ez a fehérbors. 1 kg nyers termésből 12 dkg fehérborsot lehet előállítani.
Otthon a télikertben vagy beépített teraszon termesztett és nevelt bors különleges ízt kölcsönözhet a háziasszonyok főztjének.
Hogyan szüreteljük a borsot, amit mi magunk neveltünk fel otthon. Fekete és fehér borsot is nevelhetünk, termeszthetünk a télikertben és a beépített teraszon vagy az üvegházban, és ezzel ízesíthetjük ételeinket, ahogyan azt már eleink is tették. További érdekes és hasznos témák: télikert építés, növények ültetése, kert tervezés, növény termesztés otthon, teraszbeépítés, növények ültetés.