Szolgáltatás marketing télikert SMS

A Bajkal Elektronics akarja legyőzni az Intelt?

Orosz processzor baikal

Az Intel konkurens orosz processzor.

Processzor konkurencia Oroszországból

A hűvösre fordult világgazdasági helyzet és a kelet-Ukrajnai helyzet miatt bevezetett szankciók miatt Oroszország szeretne a saját lábára állni processzorgyártás terén. A helyzet meglehetősen komor, hiszen az orosz processzorpiac 79 %-ából Az Intel részesedik, míg a maradék 21% az AMD-jé. A két cég összesen 7,9 millió processzort ad el évente, melyek értéke meghaladja a 3,89 milliárd dollárt.

Biciklivel az űrrepülő után?

A nemrég megjelent Intel i9 12 magos processzorát a három éve tesztfázisban lévő Baikal-T1-nek kellene legyőznie. Az orosz mérnökök és politikusok legnagyobb optimizmusa ellenére is meglehetősen nevetségesnek tűnik a verseny.

A Baikal T1 egy 32 bites, két magos processzor, mely 1,2 MHz-s sebességével nem nyűgözheti le a vásárlókat. A piaci versenyt lehetetleníti el, hogy az érte kért 60 dolláros áron már sokkal jobb nyugati processzorokat vásárolhatunk. Bár a lapkát elsősorban ipari gépek részére készítették, még ebben a kategóriába sem tűnik gazdaságosnak.

A Bajkál Elektronics következő nagy dobása a Baikal-M processzor lenne, mely már 8 magot tartalmaz. Az ARMv8-A architektúrás processzor 28 nanométeres technológiával készül, ár tekintetében valószínűleg ez sem lesz versenyképes a hasonló teljesítményű nyugati társaival.

Összességében elmondhatjuk, hogy az Orosz processzorgyártás csak valamiféle tűzoltásnak tűnik a nyugati függőséggel szemben. Úgy tűnik a hatalmas technológiai szakadékot a közeljövőben lehetetlen lesz áthidalni, az árak és bekerülési költségek pedig azt mutatják teljesen fölösleges is a nagyobb teljesítményű és olcsóbb külföldi processzorok helyett sajátot gyártani.

A Bajkál Elektronics akarja legyőzni az Intelt, hogy a hazai piacot teljes egészében a saját ellenőrzése alá vonja? A Bajkal Elektronics saját processzorokat gyárt Oroszország számára, melyek feladata lenne az Intel és AMD uralmának megdöntése, és a külföldre folyó óriási összegek elszipkázása. További érdekes és izgalmas olvasnivaló témák: számítástechnika, laptop, marketing, számítógép, processzor.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!