Szolgáltatás marketing télikert SMS

SSD-t vagy HDD-t vásárolj?

SSD és HDD különbség

HDD-t vagy SSD-t a laptopba?

Miben különbözik a két adattároló fajta?

Ha összehasonlítjuk a laptopba való SSD és HDD lemezt, azonnal egyértelmű a különbség, valójában azonban nem ilyen egyszerű a kérdés.

HDD (más néven winchester) – speciális író- olvasófejjel és mágneslemezekkel szerelt merevlemez. A lemezjátszó működési elvét használták fel megalkotásakor, azonban itt a fej csupán néhány mikron távolságra van a lemez felületétől.

SSD – merev testű adattároló eszköz, melyben nincs mozgó alkatrész. Működési elve az újraírható memóriára, a USB flash memóriára hasonlít, de annál sokkal gyorsabban működik.

A laptopokban is használható merevlemezek mérete jelenleg 500 Gb és 10 Tb között mozog, míg az SSD lemezek legnagyobbja csak 1 Tb. Természetesen várható ezen alkatrészek fejlődése és bővülése a továbbiak során.

SSD előnye HDD-vel szemben: 15-dxör gyorsabban töltődik be az operációs rendszer, nagyjából 100W energiát spórolhatunk és 6% számítási kapacitás szabadul fel.

A HDD adattárolásra alkalmas, az SSD meggyorsítja a munkát.

Részletesen a laptop adattárolóiról:

  • Gyorsaság – az SSD lemezről 10-15 másodperc alatt töltődik be a Windows operációs rendszer, míg HDD-nél ez 40 másodperc felett is lehet.
  • Zaj – az SSD teljesen zajmentes, mivel nem tartalmaz mozgó alkatrészeket.
  • Súly – az SSD lényegesen könnyebb, hiszen csak elektronikát tartalmaz.
  • Áramfogyasztás – maximális terhelésen 2W áramot fogyaszt, míg a HDD akár 7W-ot is.
  • Megbízhatóság – az SSD írás és újra írás ciklusainak száma véges, míg a HDD hajlamos bad sectorok kialakulására.

A HDD és SSD alternatívája lehet még a hibrid lemez. Az ilyen meghajtókon található egy kisebb SSD tárterület és egy nagyméretű hagyományos HDD lemez.

Ennek előnye, hogy írásnál a számítógép nem vár a merevlemezre, hanem az SSD meghajtóra írja az adatokat, ahonnan folyamatosan a lassabb HDD-re kerülnek az adatok.

SSD-t vagy HDD-t vásárolj boltban vagy szervizben jobb a kiszolgálás? A laptop szolgáltatásait úgy gyorsíthatjuk, ha a HDD-t SSD-re cseréljük, nem akarunk nagyobb mennyiségű adatot tárolni, gyorsan indulna az operációs rendszer és a laptop működése lényegesen nagyobb teljesítményű lenne. Néhány egyéb érdekes téma olvasásra: alap számítástechnika, laptop javítás, merevlemez vásárlás, adattárolás gyorsan, szolgáltatás hatékonyan, SSD, HDD, vásárlás Budapest.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!